چکیده:
شناخت جریان تراکم پذیر و تحلیل علمی آن از دیرباز مدنظر دانشمندان و مخترعین در عرصههای مختلف بوده است. در مقاطع مختلف زمانی نیازهای بشری جهت بکارگیری وسائل و تجهیزات و همچنین فرایندهایی که ارتباط مستقیم با جریانهای تراکم پذیر داشته موجب شد که دانشمندان تئوریها و نظریههای مختلفی را در این رابطه ارائه دهند، که با پیشرفت روزافزون تکنولوژی ساخت تجهیزات و طراحی فرایندهای پیچیده صنعتی این نظریهها، گامهای تکاملی را طی نموده و یقیناً دستاورد این دو نگرش یعنی گامهای پیشرونده تکنولوژی ساخت و ذهنهای خلاق نظریه پردازان در بستر جریانهای تراکمپذیر منجر به اختراعات و اکتشافات آتی خواهد شد که شاید دور از ذهن انسان معاصر باشد.
امروزه زمینههای علمی جریان تراکمپذیر به قدری وسعت یافته که منجر به ایجاد شاخههای مختلفی از جمله آئرودینامیک، پنوماتیک و دینامیک گاز شده است و ساخت تجهیزاتی مثل ماشینهای پرنده، وسائل کاربردی هوافضا، موتورهای احتراق داخلی و خارجی و دیگهای بخار و مبدلها همگی در گرو شناخت و بکارگیری جریانهای تراکمپذیر میباشد.
تحلیل جریان تراکمپذیر بصورت مقدماتی و کلاسیک در کتابهای سیالات و ترمودینامیک در سطح کارشناسی مطرح شده که عمدتاً مطالب ارائه شده بصورت موضعی و منقطع میباشد که به هیچ عنوان پاسخگوی نیازهای آموزشهای مهندسی نمیباشد.
این نیاز را از سال 1367 که همزمان با تدریس در دانشگاه در پروژههای مختلف از جمله تدوین استاندارد تجهیزات پالایشگاهی، طراحی و ساخت انواع دیگهای بخار و مبدلها و مطالعه فرایندهای تولید گاز طبیعی، انتقال و توزیع آن شرکت داشتم بیشتر احساس نمودم.
پس از تألیف کتابهای سیالات 1 و 2 و همچنین تدریس درس دینامیک گاز در سالهای اخیر به کمبود کتابهای ترجمه و یا تألیف شده در تحلیل جریانهای تراکمپذیر پی بردم و تصمیم گرفتم کتاب مناسبی را ترجمه کنم پس از کاوش فراوان نهایتاً کتاب جریان تراکمپذیر پیشرفته همراه با نگرش تاریخی تألیف جان اندرسون را برگزیدم. از خصوصیات مهم این کتاب که ناشی از تجربیات چندین ساله مؤلف میباشد عبارتند از: ارائه مسیر راهنما در ابتدای هر فصل، ارتباط از طریق زبان محاورهای ساده و شیرین با خواننده، سادگی و روانی نوشتار، ارتباط مدلهای تئوری با نتایج تجربی و کاربردی، نگرش تاریخی و ارائه سیر تکاملی نظریههای مرتبط با موضوع.