عنوان کامل پایان نامه :
بررسی سودآوری استراتژی معکوس در بورس اوراق بهادار
قسمتی از متن پایان نامه :
2-2- بازار سرمایه و نقش بورس اوراق بهادار در توسعه اقتصادی
منتقدین علم اقتصاد تا حدودی به طور طبیعی متعرض مبحث بورس اوراق بهادار بوده و به اهمیت و تاثیر آن در اقتصاد نپرداختهاند. در آثار آدام اسمیت، از بورس اوراق بهادار سخنی به میان نیامده است. دیوید ریکاردو نیز که خود از برکت شغل کارگزاری بورس به ثروت قابل توجهی رسیده بود از این نهاد دنیای اقتصاد آزاد گفتگو نمیکند. با ورود اقتصاد به دوره تولید انبوه، نقش بورس اوراق بهادار در اقتصاد چشم گیرتر میشود به طوری که امروزه این جمله که «بورس اوراق بهادار قلب اقتصاد است» واقعیتی انکارناپذیر است. علمای اقتصاد، بورس اوراق بهادار را برای تأمین و تجهیز منابع مالی، حیاتی میدانند اصولاً اهمیت وجود بازار متشکل سرمایه در ساختار اقتصادی هر کشوری بسیار احساس میگردد چنانچه از طریق تشکیل یک چنین بازاری ضمن حصول اهداف اقتصادی کشور در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز تا حدود زیادی اثرات سودمند و قابل توجهی را ایجاد خواهد نمود و به این ترتیب توجه به بورس و راه اندازی آن از ضروریات قطعی و لازمه حیات سالم اقتصادی هر جامعه محسوب میگردد. چرا که برای توسعه اقتصادی یک کشور، سرمایهگذاری امری بسیار ضروری است و برای آنکه سرمایهگذاری صورت گیرد نخستین شرط، وجود سرمایه یا جمع آوری آن است و طبیعیترین منبع برای جمع آوری سرمایه هر کشور، پس انداز افراد آن جامعه است، اما پسانداز افراد الزاماً و به خودی خود به مصرف سرمایه گذار نمیرسد و ممکن است بخشی یا قسمت مهمی از آن به صورت راکد و بلااستفاده باقیمانده بنابراین میبایست تمهیدات و تدابیری اتخاذ گردد که پساندازها به سوی سرمایه گذاری سوق داده شود و در این زمینه، راههای مقطعی برای جلب پساندازها به سوی سرمایه گذاری وجود دارد که مهمترین و مناسبترین آن بورس اوراق بهادار است (علوی و امیری 1389، 55).
بورس در واقع محلی است که در آن سرمایهگذار نظیر موسسات صنعتی بازرگانی و حتی دولتها و شهرداریها و دیگر سازمانهای عمومی و خصوصی برای یافتن شریک در سرمایهگذاری یا گرفتن وام برای تأمین هزینههای خود به آن مراجعه میکنند و دارندگان پساندازها اعم از کوچک و بزرگ نیز
میتوانند با پاسخ گویی به این تقاضاها سرمایهگذاری را میسر سازند. به بیان دیگر تولید تابعی از عوامل گوناگون است. که سرمایه یکی از آنها به شمار میرود اما همیشه اهمیت تجهیز سرمایه به گونهای بوده است که عوامل دیگر را تحت تأثیر خود قرار داده است. این موضوع به ویژه در کشورهای در حال توسعه از درجه اهمیت بالاتری برخوردار است. زیرا از یک طرف منابع مالی به مقدار کافی در دسترس نیست و از سوی دیگر تجهیز این وجوه محدود نیز به سمت بخش تولیدی و صنعتی به دلیل فقدان بازار های مالی برای تسهیل این امر به راحتی انجام نمیپذیرد. حال آنکه در اکثر کشورهای پیشرفته صنعتی توسعه بخش مالی و به دنبال آن بازار سرمایه، موجباتی را فراهم ساخته تا بخش قابل توجهی از منابع مورد نیاز بنگاههای تولیدی و اقتصادی از طریق ساز کار اوراق بهادار تأمین گردد (علوی و امیری 1389، 57).
در کشورهای در حال توسعه پراکندگی و نابسامانی سپردهها به نحوی است که سرمایهها به مسیرهای بهینه هدایت نمیشوند به منظور بهینهسازی مسیر و گردش منابع مالی در این اقتصادها لزوم تشکیل بازارهای کارآمد و قوی احساس میگردد. وجود بازارهای مالی قوی و کارآمد همراه با سازمانهای مالی مناسب و فعال در این بازارها از مهمترین عوامل موثر در افزایش سرمایهگذاری و در طی آن رشد و توسعه اقتصادی است(عبده تبریزی 1377، 9).
سوالات یا اهداف پایان نامه :
پرسش های اساسی پژوهش:
با توجه به بیان مساله که در بخش قبل عنوان شد، سؤالات اساسی پژوهش را میتوان به صورت زیر مطرح کرد:
سوال اصلی:
آیا میتوان با استفاده از راهبرد معکوس بازده اضافی کسب کرد؟
سوالات فرعی:
- آیا بین راهبرد معکوس و اندازه شرکت در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی دار وجود دارد؟
- آیا بین راهبرد معکوس و ارزش دفتری به بازار در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی دار وجود دارد؟
- آیا بین راهبرد معکوس و عامل بازار در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی دار وجود دارد؟