عنوان کامل پایان نامه :
بررسی رابطه کیفیت سود و تغییرپذیری بازده سهام
قسمتی از متن پایان نامه :
2-1-10-1- مفهوم کیفیت سود مبتنی بر سری زمانی ویژگیهای سود
الف) پایداری (ثبات) سود:
“پایداری یا ثبات سود به این مساله میپردازد که تا چه حد یک نوآوری خاص در تحقق سودهای آتی باقی میماند. لیپ[1]1990 پایداری را به عنوان خود همبستگی در سود چنین تعریف میکند: بدون در نظر گرفتن بزرگی و نشانههای نوآوری سود، ثبات به این مساله میپردازد که نوآوریهای دوره جدید، تا چه حد بخش دائمی سری زمانی سود میشوند؟
سرمایه گذاران میتوانند از سریهای زمانی سود با ثبات در ارزیابیهای خود استفاده کنند. از نظر آنها سودهای با ثبات اهمیت زیادی داشته و بادوام تلقی میشوند، به عبارت دیگر، این سودها زودگذر و موقتی نبوده و حالتی پایدار دارند. هر چه پایداری سود بیشتر باشد، شرکت توان بیشتری برای حفظ سودهای جاری دارد و فرض میشود کیفیت سود بالاتر است” (رحیمیان و جعفری، 1385، 20).
“سودی که ناشی از فعالیتهای غیر عادی و غیر مترقبه نباشد از پایداری بیشتری برخوردار است. به عبارت دیگر قابلیت دوام و تکرارپذیری سود به عنوان پایداری سود تعریف میشود. تحلیلگران مالی و سرمایه گذاران در تعیین جریانهای نقدی آتی به رقم سود حسابداری به عنوان تنها شاخص تعیین کننده توجه نمیکنند، بلکه برای آنها پایداری و تکرارپذیر بودن سود گزارش شده بسیار مهم است. آنها بیشتر از رقم نهایی سود به اقلام تشکیل دهنده آن توجه میکنند. از دیدگاه آنها سود حاصل از فعالیتهای عملیاتی تکرارپذیر از اقلام غیرعادی و غیرمترقبه سود محتوای اطلاعاتی بیشتری دارد، زیرا اقلام تکرار پذیر سود معیار خوبی برای برآورد جریانهای نقدی آتی به حساب میآید” (کردستانی و مجدی، 1386، 88).
“پیشبینی جریان نقدی آتی شرکت بر مبنای سودهای تاریخی گزارش شده نیز به افرادی که در بازار مشارکت دارند امکان میدهد تا قبل از اعلان تغییر سود نقدی و همزمان با گزارش سود واکنش نشان داده و قیمت سهام شرکت را تغییر دهند. چنانچه سودهای گزارش شده شرکت پایدار بوده و رابطه معنیداری با جریانهای نقدی آتی داشته باشد، سود گزارش شده با کیفیت در نظر گرفته شده و افشاء سودهای با کیفیت همراه با واکنش سرمایه گذاران منجر به تغییر قیمت سهام میشود. وقتی تغییر سود نقدی افشاء میشود سرمایه گذاران با دو منبع اطلاعاتی در مورد جریان نقدی آتی روبرو هستند. از یک طرف بر اساس تغییر سود نقدی، جریان نقدی آتی را ارزیابی میکنند و از طرف دیگر قبلاً جریان نقدی آتی شرکت را بر مبنای سودهای گزارش شده پیشبینی کرده و اثر آن را در قیمت لحاظ کردهاند” (ثقفی و کردستانی، 1383، 53).
معمولاً سودهای پایدار ماهیتاً بیشتر از سودهای متغیر و در حال نوسان تکرار میشوند. بنابراین، عملکرد تکراری را میتوان با اطمینان بیشتری نسبت به وقایع تصادفی برنامه ریزی و پیشبینی کرد. تحلیلگران مالی مایلند میزان ثبات و پایداری سود هر شرکت را در طی یک دوره چند ساله ارزیابی کنند. ثبات و پایداری سود را میتوان به چند روش اندازه گیری نمود: (ظریف فرد، 1378، 94-92).
[1] – Lip
سوالات یا اهداف پایان نامه :
سوالات تحقیق:
سئوال اصلی
سؤال اصلی تحقیق این است که با افزایش (کاهش) کیفیت سود، تغییرپذیری بازده سهام چه روندی را در بازار سرمایه ایران طی خواهد نمود؟
سئوالات فرعی:
- بین کیفیت سود مبتنی بر مدل لئوز و همکاران (2003) و تغییرپذیری بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران چه رابطه ای وجود دارد؟
- بین کیفیت سود مبتنی بر مدل بارتون و سیمکو (2002) و تغییرپذیری بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران چه رابطه ای وجود دارد؟
- بین کیفیت سود مبتنی بر مدل ریچاردسون (2004) و تغییرپذیری بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران چه رابطه ای وجود دارد؟