این مرکز خرید متشکل از دو ردیف فروشگاه است که هر یک از آنها رو به یک مسیر حرکت پیاده قرار داشته و چهار طرف آن دارای پارکینگ میباشد . در این طرح ، وجود تنها یک فروشگاه بزرگ در انتهای مسیر حرکت پیاده و عدم تبادل حرکتی ، جریان خرید را در فروشگاههای دورتر نسبت به این قطب قوی کاهش می دهد . اگر این فرشگاه بزرگ در مرکز مسیر حرکت پیاده قرارگیرد ، جریان خرید نیز افزایش می یابد (De chiara, 1990:791) .
دانلود متن کامل پایان نامه مقطع ارشد معماری : طراحی مجتمع تجاری–تفریحی با رویکرد طبیعت گرایی با تاکید بر سازواره های طبیعی
2-9-5- مرکز خرید متمرکز
فروشگاه اصلی در مرکز مجموعه و تمامی فروشگاهها در همسایگی این قطب قدرتمند مولد جریان خرید ، تعریف میگردند (De chiara, 1990:791) .
2-9-6- مرکز خرید درونگرا
در این مراکز ، نمای کلیه فروشگاهها به سمت داخل مجموعه بوده و جریان خرید توسط تعداد ورودی به مسیر داخلی تعریف می شود . ورود مستقیم خریداران از پارکینگ به فروشگاههای منفرد کاهش یافته و یا به کل حذف می شود . این طرح ، جریان خرید را افزایش داده و جهت آن را کنترل می کند(De chiara, 1990:791) .
2-10-طراحی فضاهای تجاری در ایران
الگوی خرید و فروش به علت همگام بودن با وضعیت اجتماعی ، به سرعت در حال تغییر و تحول می باشند . برخی از دلایل تغییر و تحولات اخیر به قرار زیر است :
- رشد جمعیت و بالا رفتن سطح درآمد شخصی
- افزایش وسایل نقلیه شخصی و کاهش استفاده از وسایل نقلیه عمومی
- متداول شدن کارت های اعتباری در برنامه های خرید
- تنوع زیاد کالاهای موجود ، ناشی از پیشرفت فناوری و معاملات جهانی
عرضه کالا در مقیاس کلان با فنون نمایشی جدید به خریدار امکان وارسی و انتخاب داده و سبب افزایش جریان خرید از خرده فروشی به عمده فروشی شده است . امروزه کاهش تعداد مغازه ها و دور شدن بازار از خرده فروشان مستقل و روی آوردن به فروشگاه های زنجیره ای به دلایل زیر رخ داده است :
- مغازه های قدیمی به علت عدم توانایی در پرداخت اجاره بهای بیشتر تعطیل شده و توسط فروشگاه های جدید جایگزین می گردند .
- فروشگاه های زنجیره ای و تعاونی ها در راستای بهینه سازی تدابیر خود واحدهای بزرگ تر را جایگزین واحدهای کوچک تر می کنند .
- بسیاری از خرده فروشانی که به صورت آزاد و مستقل کار می کنند ، در رقابت با فروشگاه های زنجیره ای ، بقای کسب و کار خود را دشوار می یابند .
- فروشگاه های کوچک به خاطر محدودیت های مالی عوارض بیشتری می پردازند .
از اقدامات اولیه در راه اندازی یک مرکز خرید موفق ، ارائه اجناس مورد نیاز خریداران ، مطابق با کشش بازار است که در این راستا مشخص کردن شمار مشتریان احتمالی ، نیازها و سلیقه آن ها و نیز تعیین موقعیت احداث پروژه پیشنهادی در منطقه از عوامل مهم می باشد . بازار سنجیو مطالعه امکانات و احتمالات ، موجب کاهش عناصر خطر آفرین در چنین اقداماتی می شود .