ورودی و دسترسیها به مراکز تجاری
گنجایش دسترسی ها در کلیه راه های مجاور مراکز خرید باید جواب گوی عبور و مرور و ترافیک موجود و آتی باشد . نشانه های کنترلی مناسب ، خطوط احتیاط ، نوارهای جداکننده و دیگر امور کنترل ترافیک از عوامل مهم در کاستن مشکلات ترافیکی هستند بدین منظور سرمایه گذار یا معمار، به منظور اطمینان از ظرفیت کافی بزرگراهها پاسخ گویی ورود و خروج بهتر است قبل از طراحی با مهندسین ترافیک مشورت کنند (De chiara, 1990:782) .
4–5-1- ورودی
ورودی مکانی است که عبور از فضای عمومی به خصوصی و بیرون به درون در آن مسیر می شود تقریبا هیچ فضایی فاقد ورودی و یا بی نیاز از آن نیست . از میان طیف وسیع ورودی ها ، ورودی شهر و محله ، جزء فضاهای عمومی در عرضه شهر هستند که می توانند نقش فضای شهری را نیز ایفا نمایند هر چه عرصه های دو طرف ورودی گسترده تر و سرعت حرکت در آنها بالاتر باشد ؛ فضای ورودی نیز نیازمند حوزهای وسیعتر و اشتراکات جمعی بزرگتری خواهد بود . به عنوان مثال ، ورودی یک شهر به علت اینکه اتصال دو گستره طبیعی و مصنوعی ، بیابان و آبادی را امکان پذیر می سازد ؛ شامل حوزه وسیعتری بوده و افراد بیشتری را در بر می گیرد . بنابراین می بایست بر اساس عموم افراد و نه صرفا تصویر ذهنی شهروندان آن شهر طراحی گردد (پاکزاد، 1384 : 5) .
ورودی های مراکز تجاری به عنوان شاخص مجموعه در سطح زمین و مقدمه ورود خریداران ، یکی از مهمترین نقاطی هستند که رابطه ای نزدیک با مردم داشته و نیازمند طراحی منظمی می باشند که به دلایل متعدد مانند لزوم جلب توجه مردم ، تعریف حریمها ، ایمنی ، کنترل ازدحام و ایجاد وضوح و خوانایی ، باید مورد توجه متخصصان قرار گرفته و نمایانگر ویژگیهایی همچون فنآوری ، ایمنی ، سبکی ، فضایی ، منظر ورودی باید علاوه بر الزامات فنی طراحی ، سبک ، منظم ، روشن ، با دوام ، محکم و تمیز جلوه نموده و در شب نیز قابل مشاهده باشند .
دانلود متن کامل پایان نامه مقطع ارشد معماری : طراحی مجتمع تجاری–تفریحی با رویکرد طبیعت گرایی با تاکید بر سازواره های طبیعی
مسائل بنیادی در طراحی ورودیها عبارتند از :
- نظم ، وضوح و خوانایی (شفافیت)
- یکپارچگی (تعادل تجربه انسان با فنآوری ، نور و فضا)
- رابطه (ارتباط میان نیازهای تک تک افراد و شهر)
4–5-2-ویژگیهای ورودی برای ارتباط دو فضا
ورودی در مرکز خرید باید ظاهری قوی و شاخص داشته باشد . تغییر در مصالح ، ارتفاع سقف ، امتداد ، بیرون زدگی و یا عقب نشینی دیوار می تواند تعریف کننده ورودی بوده و آن را از بقیه ساختمان متمایز کند .
ورودی ها در مراکز خرید می توانند هم در نقش المانهای شهری و هم معرف فضاهای داخلی در هر بخش باشند . تطبیق حجم بزرگ بنا به اندازه های انسانی از دیگر وظایف یک ورودی مناسب است . ورودی ها میتوانند به صورت بیرون زده و یا فرو رفته طراحی شوند؛ ولی به هر ترتیب باید دعوت کننده و جذاب باشند . آکسهای اصلی بنا ، بهترین مکان برای قرارگیری ورودی ها هستند تا بتوان مستقیماً به فضاهای عمومی مرکزی دست یافت . اوج ساعات خرید از مراکز خرید غروب و شب هنگام است . بنابراین در این مراکز توسط نورپردازی خارجی مناسب میتوان ورودی را درخشانتر کرد . برای طراحی ورودی های تجاری نیاز به تدوین ضوابط و مقرراتی است که نکات فوق در آنها لحاظ شده باشد :
- توجه به فرم کالبدی در ورودی ، ساختار و نحوه به کارگیری نور طبیعی و مصنوعی برای هدایت مشتریان در سطح مختلف ورودی ، میتوانند شکافی در بدنه پیوسته اطراف خود ایجاد کنند .
- استفاده از مصالح با رنگ های تداعی کننده حالت دعوت کنندگی در کف سازی پیاده روها
- هماهنگی ورودیهای مختلف مراکز تجاری با بافت پیرامون بدون صدمه به سیمای خیابان
- پیش بینی محل هایی برای توقف وسایل نقلیه خدماتی و تخلیه بار در کنار ورودی مربوط به آنها
- ضرورت سهولت دسترسی و دیدمناسب به فضای پیرامون و در نظر گرفتن مقیاس انسانی
- توجه ویژه به حرکت افراد پیاده و ایجاد مسیرهای طراحی شده در تلفیق با فضای سبز و آب در صورت امکان
- نصب تابلوهای راهنما ، نقشههای طبقات و غیره در کنار ورودی
- استقرار گیشه اطلاعات و مبلمان مناسب در لابی ورودی اصلی
- پرهیز در استفاده از مصالح لغزنده در کف سازی برای تامین ایمنی استفاده کنندگان خصوصا در فصولی بارانی
- استفاده از عناصر متناسب برای دیده شدن در شب و حفظ ارتباط با مشتریان در این ساعات
- اجتناب از ساخت احجام با اغتشاش بصری ، اختلال حرکتی و آشفتگی فضایی