عنوان پایان نامه : نقش اکراه بر اراده و اثر آن
یک صفحه از متن پایان نامه فقط برای نمونه :
معامله فرد دیوانه و مست به علت عدم تصور صحیح از معامله، باطل میباشد.
2- سنجش یا تدبر[1]:
در این مرحله، انسان میاندیشد که از انجام یا ترک عمل چه منافعی را تحصیل و چه مضاری را دفع میکند. آرمانهای مختلفی در ذهن انسان وجود دارند. در این حالت عوامل هیچ ترجیحی بر یکدیگر ندارند.
3- میل نفس یا تصمیم[2]:
از میان عوامل فوق، نفس انسان سرانجام نسبت به یکی از آنها مشتاق میشود .این تمایل که رضا ست، با پیدایش تصمیم ملازمه دارد و در معنی وسیع کلمه میتوان از رضا، به تصمیم نیز تعبیرمیشود[3].
پارهای از فقها مانعیت اکراه، اکراه غیر یا شرطیت عدم اکراه را ذکر کردهاند.[4] و ضمن این که گفته اند مکره مانع اکراه را ( و نه کره ) دارد ، رضا را اعم از ذاتی و عقلی می دانند و مکره و غیر مکره را از جهت وجود شرط طیب نفس برابر می دانند[5]
کسانی که اختیار را به معنای طیب نفس نمی دانند و بلکه به معنای عدم اکراه می دانند می گویند : « ماهیت انشاء، به قصد وقوع منشاء است. وقتیکه قصدی نیست منشاء هم بهوجود نمیآید. این قصد، عین اختیار برای وقوع منشاء است. اختیار چیزی به طور حقیقی یا اعتباری، متوقف بر ترجیح وجود بر عدم آن، در نظر فرد مختار است. چون میل نفس به آن، موجب میشود اراده و قصد به آن تعلق گیرد و همین میل است که طیب نفس نامیده میشود. بنابراین قصد انشا، به معنای انتخاب معامله و اعتبار طیب نفس (تا چه رسد رضای به آن) است.
[1]. Délibération .
[2] .Volition .
- 1? محمدحسین نائینی، پیشین ، ص380 : « فانه ( مکره ) مختار فی الفعل الا ان هذا الاختیار نشأ عن غیر اختیار » .
- روح الله موسوی خمینی، پیشین، ص 57 .
- 3? . محمد حسین الاصفهانی، حاشیه کتاب المکاسب، تحقیق عباس محمد آل سباع (قم: انتشارات انوار الهدی ، 1418، چاپ اول) ج2، ص40
دانلود رایگان فایل دموی این پایان نامه(فقط حاوی ده صفحه از صفحات پایان نامه با فرمت ورد):
پایان نامه نقش اکراه بر اراده و اثر آن
دانلود رایگان فایل دموی این پایان نامه(فقط حاوی ده صفحه از صفحات پایان نامه با فرمت پی دی اف):